NRSR: Opozícia neuspela, poslanci nie sú znepokojení nezamestnanosťou

17.04.2013 Celý región

Bratislava (TASR) - Parlament nevyjadrí znepokojenie nad rastúcou nezamestnanosťou a zhoršujúcimi sa podmienkami na tvorbu pracovných miest na Slovensku.
Opozícia po takmer 13 hodinách mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR totiž neuspela a v záverečnom hlasovaní nepresadila uznesenie s týmto znením. Za návrh hlasovalo len 48 zo 124 prítomných poslancov, proti ich bolo 75.
Podľa opozície, ktorá schôdzu iniciovala, mala NR SR tiež požiadať vládu, aby predložila správu o konkrétnych opatreniach na zlepšenie podmienok pre tvorbu pracovných miest a na zlepšenie podnikateľského prostredia. Zároveň mal zákonodarný zbor požiadať kabinet, aby do parlamentu nepredkladal žiadne zákony, ktoré znamenajú zvyšovanie finančných a nefinančných povinností, úloh a bremien pre zamestnávateľov a podnikateľské prostredie.
Vláda včera dopoludnia prijala stanovisko, ktorým nesúhlasila s iniciatívou opozície. Kabinet považuje za neprípustné odkladanie riešení a pripomína, že minister práce Ján Richter (Smer-SD) už snemovni predložil Správu o aktuálnej situácii na trhu práce v SR a o opatreniach na jej zlepšenie, o ktorej môžu rokovať na najbližšej májovej schôdzi.
Predstavitelia opozície napriek tomu chceli na schôdzi prinútiť premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho ministrov, aby začali predkladať reálne návrhy na znižovanie nezamestnanosti. Vláde opozícia odporúča, aby v prípade, že nie je schopná prichádzať s vlastnými riešeniami, pozorne počúvala opozičné návrhy. Za najdôležitejšie cesty, ako pomôcť zamestnanosti, považujú opozičné strany spružnenie Zákonníka práce, zavedenie systému práca namiesto dávok, zvýšenie počtu zamestnancov v zariadeniach pre seniorov či zníženie daní malým podnikateľom, ak vytvoria nové pracovné miesto.
 

Vyberte región